loading...
Facebookta paylaş

MERKEZİ SİSTEM ORTAK SINAV HAKKINDA MERAK EDİLENLER - MERKEZİ SİSTEM SINAVI NASIL OLACAK


teog sınavı nedir, teog sınavı nasıl olacak, teog sınavı ne zaman olacak, teog sınavı hakkında merak edilenler, temel eğitimden orta öğretime geçme sınavı ne zaman, temel eğitim sınavından orta öğretim sınavına geçiş, 

MERKEZİ SİSTEM ORTAK SINAV NEDİR 
SBS SINAVI YERİNE GELEN YENİ SİSTEM TEOG NEDİR


Eğitim sistemine getirilen yeni değişiklik ile seviye belirleme sınavı olan SBS'nin kalkması ile yerine getirilen TEOG Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş olarak adlandırılan sınav öğrencilerinin kafasını karıştırmış durumdadır. Temel Eğitimden Orta Eğitime Geçiş sınavı olan TEOG sınavı hakkında merak edilenler neler, TEOG sınavı nedir, Merkezi sınav sistemi ne zaman yapılacak ve merkezi sınav hakkında sorulan soruları, merkezi ortak sınavına girecek olan 8. sınıflar için bu sınav nasıl olacak.

SBS'nin kalkması ile birlikte yeni uygulanacak olan sistemle, her yıl merkezden yapılacak 6 temel dersten 6 sınav getirildi. Yerleştirmede belirleyici olan tek sınavın kaldırılmasına paralel olarak da, yeni sisteme ‘Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş’ (TEOG) adı verildi.
Bu yıl son kez yapılan SBS sınavının yerine Milli Eğitim Bakanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı yeni sınav modelinde sona gelindi. Bu kapsamda merkezden yapılan tek SBS yerine artık 6 temel dersten her yıl 6 sınav yapılacak. Merkezden yapılan sınavlarda öğrencilere, bu derslerden çoktan seçmeli 20 soru sorulacak.

ÖĞRETMENLER HAZIRLAYACAK 

Her yıl Aralık ve Nisan ayı sonunda, temel dersler olan Türkçe, fen ve teknoloji, matematik, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden yapılacak merkezi sınavlar için de Bakanlık bünyesinde Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (YEĞİTEK) bünyesinde soru havuzu oluşturulacak. Soruları derslere giren öğretmenler, işlenilen konulara kadar olan bölümden hazırlayacak ve sisteme attıkları soru başına para alacaklar.

Bu çerçevede artık tek sınavla yerleştirmenin yapılmayacağı modelin adı da, yeni sisteme uygun olarak ‘Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş’ şeklinde belirlendi.Telafi sınavı başka okulda yapılacakYeni sistem kapsamında yapılacak merkezi sınavlara ilk etapta 8. sınıflar girecek. 6 ve 7. sınıflar ise önümüzdeki yıllarda kademeli olarak sisteme dahil edilecek.

İlgili yönetmelik kapsamında günde 2 sınav yapılabilecek ve sınavlarda, o derslerde işlenilen bölüme kadar soru sorulacak. Çoktan seçmeli 20 sorunun sorulacağı sınavlar nedeniyle, hafta içi 3 gün tatil olacak. Öğrenciler sınavlara kendi okullarında girecek, ancak sınav süresince gözetmenliği başka okullardan gelecek öğretmenler yapacak.
Belli nedenlerle sınava giremeyen öğrenciye telafi hakkı verilecek. Bu öğrenciler ise sınavlara birkaç hafta sonra başka okullarda, hafta sonu girecek.


YENİ SİSTEMDEN AYRINTILAR

-Yeni ortaöğretime geçiş sisteminde, 2013-2014 eğitim öğretim yılından başlayarak 6 temel ders için 8. sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi merkezi gerçekleştirilecek.
-Yeni ortaöğretime geçiş sisteminde fen ve teknoloji, matematik, Türkçe, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi ile İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük dersleri, merkezi değerlendirme sistemi kapsamında olacak. Merkezi değerlendirmeler iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere yapılacak.
- Ortaöğretime yerleştirmede, öğrencinin 6, 7 ve 8. sınıf yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının yüzde 30'u ile 8.sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının yüzde 70'inin toplamı, yerleştirmeye esas puanı oluşturacak.



İşte Tüm Detaylarıyla Liseye Geçişte Yeni Model 

Seviye Belirleme Sınavı’nın(SBS) yerine hayata geçirilmesi planlanan sistemin taslağı ortaya çıktı. Buna göre yeni sistem Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (OGS) olarak adlandırılacak. Dönem sonunda yapılan tek sınav yerine Milli Eğitim Bakanlığı (MEB),8’inci sınıflar için her dönemde 6 dersten merkezi sınav yapacak.Bir dönemde 3 sınavı olan derslerden 2’incisi,2 sınavı olan derslerden ise 1’incisi merkezi olarak yapılacak. Sınavlar,3 günde 2’şer yada 2 günde 3’er oturum şeklinde olacak.


AÇIK UÇLU SORU YOK 

6 temel dersten yapılacak sınavda, öğrenciler okullarında sınava girecek. Sınav salon başkanları ve gözetmenler ise başka okullarda görevlendirilecek. Yeni modelde sınavlar açık uçlu değil, test olarak 4 seçenekli çoktan seçmeli sorulardan oluşacak. Testlerde yanlışlar doğruyu götürmeyecek. Geçerli bir mazereti olduğu için sınava giremeyen öğrenciler içinse 1 yada 2 hafta sonra soruları farklı hazırlanmış telafi sınavı olacak. Açık uçlu sorular ise 3-5 yıl sonra hayata geçecek.


MÜFREDAT TAKİBİ YAPILACAK 

Aralık ve nisan ayı sonunda yapılması planlanan sınavda sorular işlenen müfredata uygun konulardan belirlenecek. Türkiye genelinde müfredatın aynı anda işlenmediği ve bununda eşitsizliğe neden olmaması için MEB, müfredatın ülke genelinde aynı anda işlenmesi için il ve ilçe milli eğitim müdürlüğüne talimat verecek. İl milli eğitim müdürlükleri okul ve öğretmenlerin müfredatı işleyiş zamanlarını takip edecek.


KANAAT NOTU YÜZDE 40 ETKİLİ 

Öğrencilerin dönem puanı, merkezi ortak sınavlar ile öğretmenler tarafından verilen puanlardan oluşacak. Öğrencinin merkezi yazılılardan aldığı puan yüzde 60 oranında etkili olacak. Öğretmen tarafından verilen kanaat notu ise yüzde 40 etki edecek. 6 ve 7’inci sınıflarda da sınav yapılması halinde 3 yılda 36 sınav yapılmış olacak. Yeni sınav sistemi üzerinde çalışmaların devam ettiğine işaret eden yetkililer, 6 ve 7’inci sınıflarda sınav yapma ihtimalinin düşük olduğunu söyledi. Liseye yerleştirmede puanların eşit olması durumunda ise tercih önceliği, doğum tarihinde yaşı küçük olan ve okula devam edenlere tanınacak.







Yeni Sınav Sistemi Hakkında YORUM Yapabilirsiniz.
Sizce SBS mi, Yoksa Bu Sistem mi İyi?








merkezi sistem ortak sınavı ne zaman, merkezi sistem ortak sınavı 8. sınıf, 8. sınıflar için sbs nin yerine gelen sınavın adı, sbs yerine çıkan sınavın adı, merkezi sistem sınavları hakkında, merkezi sistem ortak sınav nasıl olacak, ortak sınavlar nasıl olacak, 8. sınıf ortak sınav nerde ne zaman nasıl olacak, merkezi sistem ortak sınavı, merkezi ortak sınavlar, ortak sınavlar ne zaman olacak, ortak sınavların tarihleri, 8. sonıf ırtak sınavlar ne zaman olacak,

Kategori: , , , , ,

0 yorum

loading...