loading...
Facebookta paylaş

Süt Yapan Gıdalar Neler - Hangi Yiyecekler Süt Yapar - Emziren Anneler Sütünü Arttırmak İçin Neler Yemeli - Neler Anne Sütünü Arttırır


sağlık,süt yapan yiyecekler neler,hangi yiyecekler süt yapar,süt yapan gıdalar,neler süt yapar,süt yapmak için neler yenmeli,anne sütü nasıl artılırır,sütü artırmak için neler yapılmalı,Süt Yapan Gıdalar Neler, Hangi Yiyecekler Süt Yapar,Emziren Anneler Ne Sütünü Arttırmak İçin Neler Yemeli,Neler Anne Sütünü Arttırır,
Emziren anneler için süt yapan besinler, süt yapan gıdalar, hangi besinler süt yapara, anneler için süt yapan besinler, anneler için süt yapan gıdalar, süt yapmak için neler yenilmeli, süt için neler yenmeli, anneler için süt yapan besin önerileri, hangi gıdalar süt yapıyor, süt yapan yiyecekler, anne sütü yetersiz ise ne yapalmalı, anne sütünü azaltan besinler hangileri

Hamilelik sonrasında öncelikli önem taşıyan şeylerden ilki bebeğin gıdası için gereken anne sütü. Anne sütü bebeğin gelişimi için çok önem taşıyor. Uzmanlara göre ilk 6 ay mutlaka anne sütü bebeğe ana besin olarak verilmelidir. Annelerimizin bazıları bu konuda araştırmalarını tam yapmış ve bilinçli olsada bilinçli olmayan bir çok annemizde var. Bebeğin ilk 6 ay nasıl beslenmesi ve 6 ay sonrası nasıl beslenmesi gerekiyor sizler bunları biliyormusunuz? Bebeğimizi nasıl besleyeceğimizi çok iyi biliyor olmak onu iyi beslemek için tabiki yeterli değil. Bazı annelerimizin sütü olmuyor ve bebeklerini beslemek için ek mamaya baş vurabiliyorlar. Artık anne sütüne çok yakın mamalar üretilsede doğal olan en sağlıklısıdır. Anne sütünün az veya çok olması kişiye göre değişiklik gösterir .Peki anne sütünü arttırmak yada azalmasını önlemek için neler yapılmalıdır?

ANNE SÜTÜNÜ ARTTIRMA’NIN DOĞAL YOLLARI NELERDİR?

Anne sütü, beyindeki hipofiz bezinde üretilen Prolaktin hormonu tarafından salgılanır. Bu hormon süt bezlerindeki salgıyı artırarak etki gösterir. Prolaktin hormonunun düzenli olarak salgılanabilmesi için kişinin rahat, stressiz bir ortamda olması, anne ile bebek arasında yakın ilişki kurulması gereklidir. Bebeğin sesi, kokusu ve dokunuşlar anneyi rahatlatır, bebekle arasındaki bağı güçlendirerek süt salgısını arttırır.
Emziren bir annenin aynı zamanda beslenmesine dikkat etmesi gereklidir. Annelerin günde 2-3 litre sıvı alması, her gün protein içeriği yüksek gıdalar (et, balık, tavuk) tüketilmesi, bol meyve yenmesi ve meyve suları içilmesi gereklidir. Sebze çorbaları, domates suyu, ve zeytinyağlı yiyecekler beslenme uzmanları tarafından özellikle önerilmektedir. Günlük kalsiyum ihtiyacı gerek 2-3 bardak süt gerekse peynir veya yoğurt tüketilerek karşılanabilir. Bu konuda gerekirse bir diyet uzmanına danışılabilir.

Günde 2 fincan ısırgan çayı ile 4-5 fincan rezene çayı sütün kalitesin ve miktarını artırır. Özellikle vejeteryan annelerin soya fasulyesi ve soya sütlerinden zengin bir diyet ile beslenmesi kendilerine bu yönde büyük avantaj sağlamaktadır.
Anne sütünün salgılanmasının azaldığı dönemlerde ya da bebeğinizin sütünüzü tam olarak boşaltamadığı dönemlerde süt pompaları kullanmak gereklidir. Bebeğiniz emdikten sonra kalan sütü pompalar vasıtası ile sağmanız süt bezlerinin tamamen boşaltılmasını sağlayacaktır. Bu bezler ne kadar iyi boşaltılırsa o kadar fazla salgı yaparlar. Ayrıca göğsünüze yapacağınız masaj da süt bezlerini uyaracaktır. Bu yöntemlerin uygulanması ile annelerin çoğunun süt salgısı tatmin edici ölçüde artacaktır!

Ada çayı ve maydonoz anne sütünü azaltır mı? 
Anne sütünü azaltan diğer faktörler nelerdir? 

Yapılan çalışmalar ada çayını çok sık tüketen annelerin anne sütü üretiminin azaldığını göstermektedir. Ayrıca emziren annelerin aşırı tüketimden kaçınması gereken diğer baharat ve bitkiler aşağıda sayılmıştır:

Anne sütünü azaltan baharat ve bitkiler:
> Ada çayı
> Nane / Mentol
> Kekik
> Maydonoz
> Kara ceviz
> Civanperçemi
> Kuzu kulağı

Emziren annelerin acı baharatlardan, sigara, kahve, çay ve alkolden uzak durması gerekmektedir. Bu tür maddeler anne sütü yoluyla bebeğinize geçebileceği gibi süt üretimini de olumsuz yönde etkileyecektir. Mutlu ve sağlıklı günler…

Dr. Umut Altunç

Kategori: , , , , , , ,

0 yorum

loading...