loading...
Facebookta paylaş

DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ


DOMUZ GRİBİ HAKKINDA


Domuz gribi, Orthomyxoviridae cinsinden olan bir virüs tarafından üretilir. Domuzlarda olan bir virüse çok benzediği için bu isim verilmiştir. Tüm dünyada görülme riski vardır. Kelimenin ingilizcesi swine influenza virus kelimenin baş harflerinden oluşur. Kısaca SIV olarak isimlenir. Bu virüsün aşısı bulunur. Kümes hayvanları ve domuzla iç içe olan insanlar, kendini korumadan bu hayvanlarla temasa geçenlerde enfeksiyon bulaşma ihtimali daha yüksektir. Hastalık taşıyan bir hayvanın etini düzgün bir şekilde pişirince hastalık bulaşma ihtimali yoktur. Hastalığın bulaşma şekilleri arasında domuzlarla yakın temas yer alır. 5 yaş altındaki çocuklarda hastalığın bulaşma riski daha yüksektir. Her yaş için kronik rahatsızlığı olanlar, 19 yaş altı asprin kullananlar, KOAH, astım, kalp rahatsızlığı olanlar,hamileler de risk altında olan gruptur. Hava yoluyla ve temas yöntemiyle bulaşır. Hayvanlardaki virüs insanlara geçip şekil değiştirir. 

Domuz gribinin belirtileri grip ve grip türü hastalıklarınınkilerle aynıdır. Bazı belirtiler ise şöyle sıralanabilir. Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, vücut ağrısı, baş ağrısı, üşüme hissi ve yorgunluk, kusma ve ishaldir. Tabi ki bu belirtilere bakıp hemen domuz gribi teşhisi koymak yanlıştır; çünkü grip belirtileriyle aynıdır. Bu durumda kümes hayvanlarıyla temasa geçenleri ya da domuz gribi virüsü taşıyan hastalarla yakınlaşıp yakınlaşmadıklarına göre değerlendirilir. Ondan sonraki aşamada ise tanı yapılması için test uygulanır. Bu testin adı PCR uygulamasıdır. Bu konuda uzmanlaşmış laboratuvarlarda uygulanır bu testler ve kesin, gerçekçi sonuçlar alınır. Daha sonra hastalığa neden olan H1N1 virüsüne rastlanırsa kişiye hastalığın tanısı konur.



Domuz gribi belirtilerine rastlanan kişilere hemen tedavi uygulanmaya başlanır. Dünya Sağlık Örgütü’nün onayladığı bir aşısı vardır. Bu aşının yan etkileri bulunmamaktadır. Mevsimsel grip aşılarına benzemektedir. Hastalığa yakalanan kişilerin % 4’ü hastaneye yatmakta, bunların da 14’ü yoğun bakıma girmekte, yoğun bakımdaki hastaların da 1/3’ü ölmektedir. Hastalık ilk kez dünyada Amerika’da ve Meksika’da görülmüştür Daha sonra tüm dünyaya yayılmıştır. Dokunma yoluyla da bulaşabildiği saptanmıştır. Hastalık, belirtilerinin ortaya çıkmasından itibaren 7 gün sonrasına kadar bulaşıcıdır. Hastalığı taşıyan kişilerin dokundukları eşyalarla yoluyla da bulaşır. Bu virüs masa, sandalye vs. yerlerde 2-8 saat arası kalır. Böyle durumlarda hastalığa yakalanmamak için temizliğe ve hijyene dikkat edilmesi gerekmektedir. Grip virüsünün cansız yüzeylerde yayılmasını engellemek için günlük olarak çamaşır suyuyla veya deterjanla temizlenmesi gerekmektedir. Hastalara özel çarşaf, nevresim, havlu vs. verilmelidir ve eşyaları kişisel tutulmalıdır. Hastaların kullandıkları eşyalara çıplak elle temas etmemek de kesinlikle dikkat edilmesi gereken diğer hususlardandır. Hastalara ait tabak, kaşık, çatal benzeri şeyler de makinede değil elde teker teker yıkanmalıdır. Bu şekilde hastalığın yayılma olasılığı azaltılmış olur. 

Domuz gribi, Türkiye’de 2009 yılında patlak vermiştir. O tarihlerde çoğu kişi bu sebeplerden ötürü rahatsızlanarak hastaneye gitmiş ve tedavisine başlanmıştır. Türkiye’de görülen hastalarda da domuz gribi belirtileri yine aynı şekilde kusma, uyuyamama, beslenememe, nefes almada zorluk çekme, huzursuzluk, vücutta solgunluk ve morartı, ağır ateş şeklinde kendini göstermiştir. Kendi kendimize korunma yöntemleri arasında antibakteriyel el sabunları kullanımı, eşyaları kişisel kullanma sayılabilir. Bu şekilde çoğu kişi kendini hastalıktan korumuştur ve tedbirini almıştır.


Domuz Gribi


Domuz gribi, A(H1N1) olarak ta bilinen bu hastalık eskiden beri günümüze kadar gelen önemli bir bulaşıcı hastalıktır. İnsanlar da hastalığa yol açan viral hastalıklar arasındadır. Bu virüse domuz gribi denmesinin asıl nedeni omuzlar arasında görülen grip virüslerine çok benzediğinin gösterilmiş olmasıdır. Domuz ve kuş griplerinin karışını bu yeni virüsü ortaya çıkarmıştır. Mevsimsel griple başlamakta ve insandan insana bulaşmaktadır. Buluşma yolları ise öksürük ve hapşırma yollarıdır. En çok bu yol ile insandan insana bulaşmaktadır. . Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra, eller ağız ya da buruna götürüldüğünde de hastalık bulaşabilir.  İçme sularında bulaşma görülmemiştir.  Eskiden beri zamanla mevsimsel gripler ile birlikte ortaya çıkan bu grip bir çok kişinin ölümüne neden olmuştur. Domuz gribinin belirtileri arasında bir çok faktör yer almaktadır. Domuz gribinin belirtileri insanda görülen tipik grip belirtileridir.  Ateş, öksürük , Boğaz ağrısı , yaygın vücut ağrısı , Baş ağrısı üşümek ve  yorgunluk  belli başlı domuz gribi belirtileri arasındadır. Bu belirtilerin hepsini kuvvetli bir şekilde geçirmek lazımdır.

Kişiler, belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdırlar. Ayrıcı kusma ve şiddetli ishal de belirtileri arasında çok görülmese de ağır vakalarda yer almaktadır. Öksürük ve hapşırma yoluyla, hasta kişinin tükürük zerrecikleri havaya yayılarak sandalye, masa gibi yüzeylere bulaşabilir.Kişi  virüsün bulaştığı yere dokunduktan sonra elleri ile yüzüne ağzına  gözlerine veya burnuna sürerse virüs bulaşabilir. Bu yüzeylerde virüsün ne kadar süreyle canlı kalabileceğini etkileyen ısı, nem oranı, yüzey niteliği gibi pek çok faktör söz konusudur. Bu tür temas yerlerine dokunulmamalı eğer dokunulduysa  eller  hemen yıkanılmalıdır. Domuz gribi virüsü cansız yüzeylerde kapı kolu , masa  bardak vb yüzeylerde virüs 2-8 saat canlı kalmaktadır. Bu yüzeylerin sık sık temizlenmesi  , ellerin sık sık yıkanması da bulaşma riskini en aza indirecektir. Hastalara ait çarşaf, çamaşır, havlu ve tabakların ayrı olarak yıkanmasına gerek yoktur. Ancak, bu eşyalar yıkanmadan başkası tarafından kullanılmamalıdır. Hastaya ait kap kacak ya bulaşık makinesinde ya da elde deterjan kullanılarak yıkanmalıdır.

Belirli yaşa erişmiş erişkinler de tedavi daha risk içermektedir. Zor nefes almak ,Bilinç bulanıklığı , sık ve uzun süreli kusmalar belirtileri arasında yer almaktadır. Bu belirtiler görülmeye başlandığında kesinlikle en yakın bir acile gidilmesi gerekmektedir. Erken müdahale önemlidir. Çocuklar da ise çok yüksek ateş görüldüğü zaman acil müdahale gerekmektedir. Domuz gribinin tedavisi veya bu hastalıktan korunmak için doktor kontrolünde kullanılabilecek ilaçlar mevcuttur. Bu ilaçlar doktor tarafından önerilmedikçe, reçetesiz olarak kesinlikle kullanılmamalıdır. Domuz gribinden korunmanın başlıca noktaları  öksürürken veya hapşırırken kesinlikle ağzımızı elimizle kapamalıyız ve elimizi temiz tutup sık sık yıkamalıyız. Domuz gribine yakalanırsanız, belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat ediniz.Bulunduğunuz yattığınız alanı sık sık havalandırmalısınız.Kirli elleriniz ile ağzınıza , yüzünüze ve gözlerinize dokunmayınız. Hatalığınızın bulaşmaması için çevrenizdeki insanlardan mümkün olduğunca uzak durmanız gerekmektedir. Tüm bu hususlara dikkat edilirse domuz gribi gibi riskli hastalığı kolay bir şekilde atlatmak tedavi etmek mümkündür.             

DOMUZ GRİBİ NEDİR?


Normalde domuzlar üzerinde görülen A tipi grip virüsünün yol açmış olduğu solunum hastalığı olan domuz gribi her geçen gün hızla yayılmaktadır. Domuzdan insana ve insandan insana bulaşan bir hastalıktır ve virüse karşı insan vücudunda doğal bir bağışıklık sistemi bulunmamaktadır. Dünya Sağlık Örgütü de bu yüzden hastalığın kontrolden çıkmak üzere olan geniş çaplı bir sagın olabileceği uyarısında bulunmaktadır. Virüs solunum yolu ile bulaşmaktadır ve domuz eti yenmesi halinde bulaşan bir virüs değildir. İnsanlarda görülen grip virüsü gibi domuz gribi virüsü de sürekli değişim göstermektedir. İnsanlarda mevsimsel gribe benzer şikayetlere yol açan viral bir hastalık olan domuz gribinin kaynağı A (H1N1) tipi bir virüstür. İsminin domuz gribi olmasının sebebi ise domuzlar arasında görülmekte olan grip virüsüne benzemesinden kaynaklanmaktadır. Hava yolu ile bulaşmakta olan domuz gribinde hastalanan kişi öksürmesi ve hapşırması durumunda havaya virüsleri bırakır ve bu yolla da virüs diğer kişilere bulaşır. Domuz gribi belirtileri mevsimsel grip belirtilerine göre farklı olmamaktadır. Domuz gribinin kuluçka süresi genellikle 1 ve 7 gün arasında değişiklik göstermektedir. Erişkin bireylerde 7, çocuklarda ise 12 gün süre ile virüs bulaştırılabilir. 

Burun akıntısı, ateş, öksürük gibi solunum yolları rahatsızlıkları ile vücut ağrısı, baş ağrısı, yorgunluk, halsizlik, en sık görülen domuz gribi belirtileri içerisinde bulunmaktadır. Daha az olarak ishal ve kusma da görülebilmektedir. Kronik rahatsızlığa sahip olan kişilerin normal gripte de olduğu gibi domuz gribinde de risk grubu içerisine girmekte ve hastalığı daha ağır atlatmaktadır. Çocuklarda ve yetişkinler üzerinde hastalığın belirtileri içerisinde pek bir fark gözlenmenmektedir ancak küçük çocuklar üzerinde dikkat edilmesi gereken unsurlar içerisinde ishalsizlik, uyku hali ve huzursuzluktur. Sık ve uzun süreli kusma, bilinç bulanıklığı, zor nefes almak ve nefes darlığı görülen durumlarda acil müdahale edilmesi gerekmektedir. Bu durumlar özellikle yetişkinler üzerinde görülmektedir. Hızlı veya zor nefes alma, uyarılara cevap vermede azalma, huzursuzluk, uykuya meyilli olma, ateş ile beraber döküntü gözlenmesi ve vücut üzerinde görülen solgunluk ve morarma gibi durumlarda çocuklarda acil müdahele gerektiren belirtiler içerisinde yer almaktadır. Mevsimsel grip ile domuz gribi arasında aslında oldukça fazla bir fark bulunmamaktadır. Her ikisi de benzer virüsler ile gelişim göstermektedir. Soğuk alıgınlığı bulunan kişilerde eğer hastalık hastaneye yatacak kadar ağır geçiyor ise bu kişiler risk grubu içerisinde yer almaktadır ve bu kişilerin domuz gribi testi yaptırmaları önerilmektedir. 
Domuz gribi içerisinde risk grubunda bulunanlar genellikle hamileler, 65 yaş üstü yaşlılar, kronik hastalığı bulunanlar, 2 yaş altındaki bebekler, karaciğer yetmezliği ve böbrek yetmezliği olan kişiler ile bağışıklık sistemi güçlü olmayan kişilerdir. Hastalıktan korunmak için ise ellerinizi bol bol su ve sabun ile yıkamanız önerilmektedir. Özellikle hapşırma ve öksürme durumlarında mutlaka ellerin yıkanması ve yıkama olanağının bulunmadığı ortamlarda ise alkol bazlı el dezenfektanlarının kullanılması önerilmektedir. Domuz gribi belirtileri bulunan kişilerin, sağlık personellerinin ve enfeksiyonu ağır geçirme durumuna sahip olan risk gruplarının domuz gribi aşısı yaptırması gerekmektedir. Doktor kontrolleri sonrasında ise kulanıabilecek ilaçlar da bulunmaktadır.          

DÜNYACA BİLİNEN HASTALIK

Dünya genelinde görülen önemli sağlık sorunlarından bir tanesi de domuz gribidir. Domuz gribine yol açan virüs kolay yollarla bulaşabilmektedir  ve bu hastalıktan korunmak için ve bulaşma riskini ortadan kaldırmak için bazı önlemlerin alınması gerekmektedir. İnsanlarda mevsimsel gribe benzeyen şikayetler ile ortaya çıkan viral bir hastalık olan domuz gribinin kaynağı A (H1N1) tipi bir virüstür. Ortaya çıkan bu yeni virüs insan, domuz ve kuş virüslerinin karışımı şeklindedir. Bu gribe domuz gribi denmesinin sebebi ise, domuzlar arasında görülen grip virüsüne benzemesinden kaynaklanmaktadır. Domuz gribi de mevsimsel grip gibi hava yolu ile bulaşmaktadır ve hastalanan kişi öksürüp hapşırdığı zaman havaya virüslü tükürük zerrecikleri bırakmaktadır. Hasta olmayan kişilerin ise bu zerrecikler ile temas etmesi halinde virüs onlara da bulaşmaktadır. Grip virüsünün bulaşma oranının yüksek olduğu masa, sandalye gibi yüzeyler ile temas edildikten sonra ellerini ağzına burnuna ve gözüne götüren kişi gribi kendi vücuduna bulaştırmış olur. Hastalığın kuluçka süresi ise 1 ve 7 gün arasında değişiklik göstermektedir. Bu hastalıkta en çok merak edilen hususlar ise domuz gribi belirtileri ve tedavi yöntemlerinin ne olduğudur. 

Domuz gribinin belirtileri ve tedavi yöntemlerinin diğer griplere nazaran pek bir farkı bulunmamaktadır. Mevsimsel grip belirtilerinden farklı bir belirtisi yoktur. Burun akıntısı, öksürük, ateş gibi solunum yolları bulgularının yanı sıra vücut ağrısı, boğaz ağrısı, halsizlik, baş ağrısı ve  yorgunluk en sık görülen yakınmalar içerisinde bulunmaktadır. Kusma ve ishalde seyrek görülen durumlardandır. Kronik rahatsızlığı bulunan kişilerin mevsimsel gripte de görüldüğü gibi domuz gribi içinde risk grubu oluşturmakta ve hastalık bu kişiler üzerinde daha ağır seyir etmektedir. Çocuklar ve yetişkinler arasında hastalığın belirtileri üzerinde herhangi bir fark görülmemektedir ancak küçük çocuklar üzerinde dikkat edilmesi gereken ek belirtiler bulunmaktadır. Bunlar; huzursuzluk, uyku hali ve iştahsızlıktır. Erişkinlerde ise zor nefes alma, nefes darlığı, bilinç bulanıklığı, sık ve uzun süreli kusma durumları acil müdahele gerektiren belirtiler olabilmektedir. Hızlı veya zor nefes alma, beslenememe, vücut üzerinde solgunluk ve morarma, uyarılara cevapta azalma, huzursuzluk, ateş ile beraber döküntü görülmesi ve uykuya meyil ise çocuklarda acil müdahele gerektiren blirtiler içerisinde yer almaktadır. Domuz gribi ve mevsimsel gribin aralarında belirgin bir fark bulunmamaktadır çünkü her ikisi de benzer virüsler ile gelişim göstermektedir. 
Domuz gribi belirtileri ve tedavi yöntemleri içerisinde kişisel korunma yöntemleri de bulunmaktadır. Eğer görüntüsü hasta olan ve ateşi ve öksürüğü bulunan kişiler ile yakın temas etmek durumunda kalırsanız 1 metre kadar yakınınızda bulunursa maske kullanmayı tercih edin ve temastan sonra ellerinizi sabunlu su ile yıkayın. Hapşırma ya da öksürme durumlarınızda ağzınızı kağıt mendil ile kapatın ve kağıt mendili daha sonra çöp kutusuna atın. Domuz gribi olgularında kullanılan ilaçlar mevcuttur ancak bunların sadece doktor kontrollerinde kullanılması gerekmektedir. doktor arafından önerilmediği sürece reçetesiz kullanmak kesinlikle çok tehlikelidir. Aşı ile korunma ise diğer bir yöntemdir. Mevsimsel grip aşısı domuz gribine karşı bir koruma sağlayamamaktadır. Domuz gribinde özel bir beslenmeye gerek duyulmaz ancak bol su tüketilmesi önerilir. 

DOMUZ GRİBİ HAKKINDA ÖNEMLİ VERİLER

    Domuz gribi, H1N1 virüsünün neden olduğu insanlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açan bulaşıcı bir hastalık türüdür. Domuzlarda görülen İnfluenza adlı virüse büyük bir benzerlik göstermesi nedeni ile Domuz gribi olarak bilinmektedir. Hastalık ilk olarak 2009 yılında Meksika ve Amerika ülkelerinde görülmeye başlandı. Daha sonra buralardan Avrupa, Asya ve Afrika ülkelerine kadar hızla yayılmaya başlayan Domuz gribi, Dünya sağlık örgütünün verilerine göre pandemi seviyesinin 6 olduğu tüm dünyaya duyuruldu. Son 50 yılın en önemli bulaşıcı hastalığı olarak görülen Domuz gribi tıp alanında swine influenza virüs sözcüklerinin ilk harflerinden oluşan bir kısaltma ile SIV olarak adlandırılmıştır. Domuz gribi, özellikle kümes hayvanları ve domuzlar ile aynı ortamlarda bulunan bireyler arasında ortaya çıkma riski oldukça fazla olan bir hastalık türüdür. Şayet hayvanda insana geçebilecek herhangi bir virüs bulunuyorsa gerekli önlemler alınmadığı takdirde büyük hasarlar oluşacaktır. Ancak hastalığı bulunan bir hayvanın eti, gerekli önlemler alınarak düzgün bir biçimde pişirildiği takdirde bir sorun ortaya çıkmayacaktır.
        Hastalık domuzlar arasında oldukça yaygın görülmektedir. Bilhassa Amerika’da üretilen domuzların büyük bir çoğunluğu bu hastalığa yakalanmıştır. Domuzlar arasında burunların birbirine temas etmesi durumunda ya da mukus sebebi ile bulaşmaktadır. Domuz gribi hayvanlardan insana ya da insandan insana geçebilecek bir hastalık çeşidi olmasına binaen oldukça hızlı bir şekilde yayılmaktadır. Domuzlardan hastalığın geçmesinin temel sebebi domuzların yakınında bulunulmasıdır. İnsanlarda ise genel olarak hapşırma, öksürme ve solunum yolları ile bulaşmaktadır. Domuz gribinin belirtileri mevsimsel olarak görülen grip vakaları ile hemen hemen aynıdır. Yüksek ateş, burun akıntısı, öksürük, şiddetli baş ağrısı, üşüme ve yorgunluk gibi başlıca belirtileri bulunmaktadır.  Bazen ishal, kusma ve mide bulanması gibi sorunlara da neden olmaktadır. Domuz gribinden korunmanın en önemli yollarından biri, kişilerin bulundukları ortamı oldukça temiz tutmalarıdır. Zira bu virüs masa, kapı kolu, bardak gibi alanlara tutunarak yaklaşık olarak 6 ila 8 saat arasında canlı olarak kalmaktadır. Bu alanların oldukça hijyenik tutulması ve bireylerin bilhassa ellerini sık sık yıkamaları virüsün bulaşma riskini minimum düzeye indirecek temel etmenler arasındadır.

        Domuz gribine yakalanılması durumunda ölüm riski yüksek olmasına rağmen erken teşhis ve gerekli tedavi yöntemleri yapılması durumunda bireyin hastalığı atlatması ihtimali bir hayli artacaktır. Domuz gribinde ölüm oranı daha çok Bebekler, küçük çocuklar, Yaşlılar ve Hamileler arasında oldukça artmaktadır. Hastalığın tedavisi için ABD tarafından geliştirilmiş olan iki farklı aşı çeşidi bulunmaktadır. Aşıların birinde canlı virüs diğerinde ölü virüsler yer almaktadır. Yanı sıra her iki aşı çeşidinde de bulunan iki önemli ana madde bulunmaktadır. İlki antijen adı verilen vücut içinde bağışıklığı kuvvetlendiren kısım, ikincisi ise yalnızca Avrupa ülkelerinde olan adjuvan adı verilen aşının daha çok kuvvetli olmasını sağlayan maddedir. Türkiye’de yer alan aşıların büyük bir kısmı Avrupa ülkelerinden temin edilmesine binaen içinde adjuvan madde içermektedir. Adjuvan maddesinin kesin olarak bir zararın olup olmadığı henüz kesinleşmemiş durumdadır. Bu maddenin uzun yıllardır kullanılması ve başarılı olmasının yanı sıra herhangi bir yan etkisi de şu ana kadar saptanamamıştır. 

DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ


Domuz gribi, A(H1N1) virüsünden kaynaklanır ve insanlarda hastalığa yol açar. Dünya çapında genel bir sağlık sorunu olarak bilinir ve kolayca bulaşabilir. Domuz gribi;  insan, kuş ve domuz virüslerinin karışımıdır. Domuz gribi denmesinin sebebi ise domuzların grip hastalığına çok benzediğindendir. Son yıllarda domuz gribinden hayatını kaybeden birçok insan olduğu gibi bu yılda 30 kişi bu virüsten dolayı hayatını kaybetmiştir. Domuz gribi bulaşıcı bir hastalıktır ve kolay yollardan bu hastalık bulaşabilir. Öksürük, hapşırık, ve cansız yerlerde de virüs bulaşma riski yüksek olduğundan virüsün bulaştığı yerlere(kapı kolu, masalar, oyuncaklar vs.) dokunduktan sonra elleri ağız ve burna dokundurmalar hastalığın bulaşması için görülen sebeplerdir. 
Peki, domuz gribine yakalandığımızı nasıl anlarız, belirtileri nelerdir diyecek olursak.  İnsanlarda görülen grip belirtileriyle neredeyse aynıdır. Öksürük, ateş, boğaz ağrısı, hapşırık, yaygın vücut ağrısı, halsizlik, üşüme, yorgunluk çok nadir kusma ve ishal bu hastalık belirtilerindendir. Başka hastalıkları olan kişilerde aynı şekilde mevsimsel gripte olduğu gibi domuz gribinde de daha ağır hastalık süreci yaşarlar. Teşhis için burun ve boğazdan sürüntü örnekleriyle çalışılarak teşhis konulur. Test risk grubunda olanlara, soğuk algınlığı belirtisinde çok ağır hastaneye yatacak kadar olan kişilerde önerilir. Virüsün bulaşma süresi hastalık belirtilerinden sonra 1-7 güne kadar değişkenlik gösterir. 

Bu virüsün tedavisi var mıdır sorusuna evet, doktor kontrolünde ilaçlar kullanılmaktadır ve aşısı bulunmuş olup Dünya sağlık federasyonu tarafından onaylanmıştır diyebiliriz. Tedavi sürecinde kesinlikle solunum yolu ile bulaştığından dolayı yakınlarınıza da bulaşmaması açısından onlara çok yaklaşmamalı, öksürürken ve hapşırırken peçete tutulmalı, peçeteler mümkünse çöpe atılmalı, bulunduğunuz yer sık sık havalandırılmalı, eller gerektiğinde yıkanmalı, temiz ortam sağlanmalıdır. Soğuk algınlığı yaşayanlarda hastalığın kendilerine ve başkalarına bulaşmaması adına bu tür önlemleri almalılardır. Domuz gribinde acil müdahale gerektiren bazı durumlar olabilir. Bunlar yetişkinlerde Zor nefes almak veya nefes darlığı, bilinç bulanıklığı, sık sık ve uzun süreli kusmak; çocuklarda ise Hızlı veya zor nefes alma, beslenememe, vücutta solgunluk ya da morarma, huzursuzluk, ateşle beraber döküntülerin görülmesi, uyarılara cevapta azalma durumlarıdır. Bu gibi durumlarda acil müdahale yapılması gerekebilir. 
Yukarıda da belirtildiği üzere kişide hastalık belirtileri görülüyorsa doktor görünümü ile kişiye domuz gribi teşhisi konulabilir bununla birlikte kişi tedavi sürecine girer. Tedavi sürecinde kişi her hareketi için sağlığını düşünüp o şekilde hareket etmelidir. Kesinlikle doktora görünmeden, kendi kendinize ve büyüklerin söylemleriyle kendinize domuz gribi teşhisi koymayın. Bu mevsimsel grip ve domuz gribi de olabilir fakat doktora görünüp tedavi için ilaç, aşı vs. gibi tedavi sürecinde kullanılacak malzemeleri doktor tavsiyesiyle kullanmanızda fayda vardır. Ve son olarak ev eşyalarının temizliğine de çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Eve giren çıkan için kendiniz için tüm önlemleri almak çok önemlidir. Günlük ev temizliği yeterli olmakla birlikte ince detaylı temizlik yapmak size kalmış. Hastanın kişisel eşyalarına dokunmamalı ve kullanmamaya dikkat etmelisiniz. Kişinin yatak, çarşaf, havlu gibi eşyalarını eğer kendisi kullanacaksa değiştirmeye gerek yoktur. Kişinin eşyalarına dokunduğunuzda ellerinizi sabunlu suyla yıkamanız tavsiye edilir. Belirtiler ve tedavi sürecinde temiz olun sağlıklı kalın.


Kategori:

0 yorum

loading...