BEYİN SARSINTISI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Beyin sarsıntısı, kafatasına alınan darbe sonucu beyinde oluşan hasarlar olarak ifade edilmektedir. Genellikle spor müsabakalarında ve kazalar sonucu oluşur. Kafaya alınan darbe sonucu beyinde oluşan hasarında etkisiyle kişide bilinç kaybı, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, baygınlık gibi belirtilerle kendini göstermektedir.
Beyin sarsıntısı genellikle dıştan gelecek bir darbe sonucu oluşan beyin hasarı olarak ifade edilse de psikolojik yaşanabilecek travmalar yani ruhsal çöküntülerde beyin sarsıntısına neden olmaktadır. Daha çok sporcularda ve çocuklarda sık görünen bir rahatsızlıktır. Kafaya alınan darbe sonucu beyinde oluşan hasarlar hemen ortaya çıkabileceği gibi çok daha sonrada bu hasarlar kendini gösterebilmektedir. Beyin sarsıntıları sonucu oluşabilecek en önemli rahatsızlık geçici bilinç kaybıdır. Ancak tedavi ile zamanla hasta eski sağlığına kavuşabilmektedir. Beyin sarsıntısının önemsenmemesi ve gerekli tedaviye başlanmaması kalıcı hafıza kaybı, beyinde diğer kalıcı hasarlara neden olmakta ve sonucu ölüme kadar giden bir süreci beraberinde getirebilmektedir. Çocuklarda ise alınan darbeye bağlı olarak aşırı yorgunluk, çabuk sinirlenme, yemek yememe ve uyku düzeninde bozukluk, yürürken denge kaybının yaşanması kusma ve baş ağrısı gibi rahatsızlık olması durumunda derhal doktora başvurulmalıdır.
Beyin sarsıntısı darbe sonucu oluşan ve beyinde geçici ve tedavi edilmezse kalcı hasarlara neden olan bir rahatsızlık olduğundan bu rahatsızlıktan korunmak için kafamızı darbelerden korumamamız gerekmektedir. Özellikle boks, futbol ve hokey gibi kafaya darbe alınacak sporlarda kafayı mümkün olduğu kadar korumak ve kask kullanmak oluşabilecek kafa travmalarını en aza indirmektedir. Ayrıca bisiklet ve motosiklet kazalarında beyne alınan darbelerin beyin sarsıntıları ve hatta ölüme yol açtığı düşünüldüğü kask kullanımının beyin sarsıntılarını azalttığı belirtilmektedir.
Eğer kafaya şiddetli bir darbe alınmışsa ve kişide bayılma ve hafıza kaybı gibi ciddi belirtiler olmasa dahi baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, konuşma zorluğu gibi şikâyetlerin olması durumunda hiç vakit kaybetmeden bir doktora görünmekte fayda vardır. Alınacak önlemler ve erken tedavi ile beyin sarsıntısının beyine verebileceği hasar en aza indirgenmiş ve kalıcı hale gelmemiş olur. Yoksa gerekli önlemlerin alınmaması ve ihmal edilmesi beyinde çok daha kalıcı hasarlara neden olabilir.
Kategori: Sağlık
0 yorum